Skip to main content
-A +A

Domnul este aproape

Sâmbătă, 10 Decembrie 2016

Și a luat mantaua lui Ilie care căzuse de pe el și a lovit apele și a zis: „Unde este Domnul Dumnezeul lui Ilie?“. Și a lovit și el apele și ele s-au despărțit într-o parte și într-alta. Și Elisei a trecut.
2 Împărați 2.14

Aceasta fusese o zi lungă și plină de evenimente importante pentru Elisei. Îl urmase pe Ilie de la Ghilgal la Betel, apoi de la Betel la Ierihon, și de la Ierihon până pe partea cealaltă a râului Iordan. Îi slujise lui Ilie aproape zece ani, iar acum urma să-i ia locul. După ce l-a privit pe Ilie înălțându-se la cer într-un vârtej de vânt, i-a luat mantaua care căzuse pe pământ.

Apoi Elisei a spus ceva care pare ciudat ca venind din gura unui om al credinței: „Unde este Domnul Dumnezeul lui Ilie?“. Aceasta însă nu a fost deloc o expresie a îndoielii. El nu se îndoia de prezența lui Dumnezeu, ci le demonstra fiilor profeților că duhul lui Ilie era peste el. Lovind apele cu mantaua lui Ilie și despicându-le, arăta că Dumnezeul lui Ilie era în totul cu el.

Desprindem o lecție deosebit de instructivă atunci când punem în contrast afirmația lui Elisei cu cuvintele și cu căile fiilor profeților. După răpirea lui Ilie la cer, ei îl roagă pe Elisei să-i lase să meargă să-l caute pe Ilie pe munții și prin văile dimprejur. Cum era de așteptat, căutarea lor s-a dovedit fără folos, lucru care l-a făcut pe Elisei să spună: „Nu v-am spus să nu vă duceți?“. Adesea, atunci când un creștin proeminent pleacă la Domnul, sfinții sunt tulburați și se întreabă ce se va alege de lucrarea Domnului, după care caută cu frenezie un înlocuitor al lui. Fiii profeților erau preocupați cu Ilie, însă Elisei le îndreaptă privirile către Dumnezeul lui Ilie, nu către om. Noi pe cine urmăm: pe omul lui Dumnezeu, sau pe Dumnezeul omului?

 

Sâmbătă, Decembrie 10 2016