Skip to main content
-A +A

Domnul este aproape

Luni, 27 Iunie 2016

Te rog, lasă-mă să merg în ogor și să culeg spice în urma aceluia în ochii căruia voi căpăta favoare.
Rut 2.2

De ce suntem niște culegători atât de sărmani? Oare nu pentru că această preocupare solicită condiții pe care noi nu suntem gata să le îndeplinim? Acest lucru devine evident pe măsură ce privim la calitățile care au făcut din Rut o excelentă culegătoare.

Mai întâi, ea a fost caracterizată de un duh de umilință și de supunere. Rut îi spune lui Naomi: „Te rog, lasă-mă să merg“, iar slujitorului îi spune: „Vă rog, să culeg spice“. Ea nu a acționat independent de cei care erau mai în vârstă și mai experimentați decât ea; nu a disprețuit călăuzirea și sfaturile lor; nu a avut o voință nezdrobită, care să o determine să facă ceea ce era drept în ochii ei. Petru ne spune: „Voi, cei mai tineri, fiți supuși față de bătrâni și toți încingeți-vă cu smerenie unii față de alții, pentru că «Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriți»“ (1 Petru 5.5). Supunerea și smerenia sunt puse laolaltă de Duhul lui Dumnezeu. Omului mândru nu-i place să se supună nimănui. O voință nezdrobită este cea mai mare piedică pentru creșterea în har.

În al doilea rând, Rut a fost caracterizată de sârguință. În versetul 17 citim că „a cules spice în ogor până seara“. Există o lipsă de sârguință a credincioșilor în lucrurile lui Dumnezeu. Suntem suficient de sârguincioși în lucrurile lumii, însă acordăm lucrurilor Domnului doar momente sporadice. Suntem sârguincioși în studiul Cuvântului? Ne scuzăm că ritmul și dificultățile vieții ne lasă doar puțin timp pentru așa ceva, însă întrebarea rămâne: Cum ne petrecem puținul timp liber? Dacă dorim să intrăm în savurarea moștenirii noastre, trebuie să fim sârguincioși. Nu este de mirare că nu facem progrese spirituale atunci când găsim timp să citim știrile și nu avem deloc timp să culegem de pe ogorul bogat al Cuvântului lui Dumnezeu.

 

Luni, Iunie 27 2016